Thursday 9 December 2010

Kandyzowana skórka mandarynkowa...



Skorke z 5 mandarynek (klementynek) pokroic na drobniutka kostke. Wsypac na nieprzywierajaca patelnie i zalac woda - tyle, by byla przykryta. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac okolo 20min. Odcedzic. Zalac znowu woda, gotowac okolo 20min i znow odcedzic. Powtorzyc calosc jeszcze raz. 
Ugotowana i odcedzona dokladnie skorke wylozyc na sucha patelnie i, ciagle mieszajac drewniana lyzka, prazyc na srednim ogniu, az bedzie sucha i sypka. Wsypac 2 czubate lyzki drobnego cukru i smazyc, ciagle mieszajac, az skorka bedzie sucha i pokryta warstwa skarmelizowanego cukru - okolo 10min. Wlac 1 czubata lyzke golden syrup i znowu smazyc.
 Gotowa skorka powinna byc w miare sypka i sucha. Goraca przelozyc do malego, czystego sloiczka. Z podanych proporcji wychodzi naprawde malenstwo, ale uzywam jej tylko bardzo okazjonalnie i w minimalnych ilosciach.

No comments:

Post a Comment