Saturday 8 January 2011

Miodowy kurczak z pieczona papryka...


Przepis pochodzi z ksiazeczki 'Roast' z serii 'The Australian Women's Weekly'
Skladniki:
  • 1.5kg kurczak, caly
  • 2 srednie czerwone papryki (okolo 400g)
  • 2 srednie zolte papryki (okolo 400g)
miodowa glazura:
  • 175g miodu
  • 60ml sosu sojowego
  • 1 lyzka drobno startego korzenia imbiru
  • 1/2 lyzeczki oleju sezamowego
  • 1/2 lyzeczki chinskiej 'mieszanki 5 przypraw'
Rozgrzac piekarnik do 180-190stC. Kurczaka umyc i osuszyc papierowym recznikiem. Wlozyc do blaszki, w ktorej bedzie pieczony, polac glazura miodowa i przykryc folia, posmarowana odrobina oleju. Piec 45min.
Pokroic papryke na 3cm kawalki, dodac do naczynia z kurczakiem i piec, przykryte folia, przez 30min. Usunac folie i piec przez kolejnych 15min, lub do czasu, az kurczak jest gotowy. Polewac od czasu do czasu sosem wytworzonym na dnie naczynia.
Podawac kurczaka z pieczona papryka i sosem.
Glazura miodowa: Wymieszac skladniki w malej miseczce. Moj miod byl skrystalizowany, wiec dodatkowo calosc lekko podgrzalam - delikatnie, tylko do rozpuszczenia miodu.

PS. Na dnie naczynia powstalo sporo bardzo ladnie pachnacego sosu. Mialam juz inne plany i gotowe dodatki, ale wpadlo mi do glowy, ze taki sos spisalby sie swietnie w polaczeniu z kuskus. Do ktorego mozna by bylo domieszac rowniez pieczona papryke, ktora nabiera delikatnego, owocowo-miodowego smaku.


No comments:

Post a Comment