Monday 17 September 2012

Szarlotka z marcepanem, czyli po raz kolejny kucharzymy zbiorowo :):):)


Przepis pochodzi z bloga Gotowanie pod Grusza.
Razem ze mna jesiennie szarlotkowaly:  MaggieEmmaChantelGin i Mirabelka. Serdecznie dziekuje za slodki wykop w strone nowych, sezonowych mozliwosci! 
:):):):))))
Składniki:
ciasto
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny - ja przygotowalam i potem kompletnie zapomnialam dodac, bez szkody i ubytku dla ciasta...
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g marcepanu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. (U mnie - blaszka kwadratowa 23cm.)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i sokiem cytrynowym. Dodawać po 1 jajku, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy. 
Jabłka obrać, wypestkować, pokroić w ósemki i poukładać na cieście. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru oraz marcepanem. Białko ubić, a następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Dalej ubijać. Połączyć z masą marcepanową. Całość wylać na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. 
Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.


No comments:

Post a Comment