Friday 12 July 2013

Pizza dla leniwych: gotowa w 6 godzin ;)

Bez zagniatania i bez czekania na wyrosniete ciasto. Oto caly sekret! 
Mozna spokojnie wymieszac skladniki kilka godzin wczesniej, a w ostatniej chwili rozwalkowac placek, polac sosem i piec...
Przepis Lulu Grimes dla BBC Good Food.

Skladniki:
(na 2 spore pizze)
  • 600g mąki chlebowej + sporo do podsypywania przy walkowaniu
  • 1/2 lyzeczki suszonych drożdży
  • 2 lyzki oliwy
  • semolina - do posypania blaszek
  1. Do sporej miski wsyp mąkę, drożdże i 1 lyzeczke soli. Wmieszaj oliwe i 500ml letniej wody.
    Powinno powstac mokrawe, grudkowate ciasto. Zbierz ciasto pozostale na bokach miski, przykryj sciereczka i zostaw na co najmniej 6 godzin, lub do podwojenia objetosci - w chlodnym miejscu; lodowk
    a sprawdza sie znakomicie.
  2. Przed pieczeniem doprowadz ciasto do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220stC (200stC z termoobiegiem). Posyp 2 blaszki do pieczenia semolina. Rozdziel ciasto na 2 czesci i wyrabiaj, na posypanym mąką blacie, az przestanie sie kleic. 
  3. Rozwalkuj ciasto i przełóż na blaszki, zostaw na 10min. Nakladaj wybrane skladniki (umnie: sos pomidorowy, salami i mozzarella), posyp sola, pokrop oliwa i piecz przez okolo 18min, lub do czasu, az ciasto bedzie chrupiace, a skladniki na wierzchu gorace.

No comments:

Post a Comment