Friday 28 February 2014

Muffiny bananowo-czekoladowe Nigelli - tym razem oryginalne...

Bananowe-czekoladowe muffinki Nigelli robilam juz kiedys, dawno temu (klik)... Tyle tylko, ze zamiast kakao dawalam czekoladowe kropelki. Ja sama nie przepadam za mocno-czekoladowymi wypiekami, ale nie mam problemu z pieczeniem ich dla innych - dzieci je lubia i maja cos sympatycznego do zlapania przed obiadem, a po powrocie ze szkoly. 
Przepis pochodzi z ksiazki Nigelli Lawson 'Kitchen. Recipes from the heart of the home'.

Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 3 bardzo dojrzale banany
  • 125ml oleju
  • 2 jajka
  • 100g miekkiego, jasno-brazowego cukru
  • 225g mąki
  • 3 x 15ml lyzki jak najlepszego kakao, przesianego
  • 1 lyzeczka sody
dodatkowo
  • blaszka na 12 muffinek + papilotki
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Wyłóż blaszke papilotkami.
  2. W sporej misce rozgniec banany na jednolita mase - widelcem, lub mikserem. Caly czas mieszajac dodaj olej, a nastepnie jajka i cukier.
  3. W osobnej misce wymieszaj make, sode i kakao. Wsyp do mieszanki bananowej i szybko, ale delikatnie wymieszaj. Rozkladaj do przygotowanych foremek.
  4. Piecz okolice 15-20min - muffiny powinny byc ciemne i ladnie wyrosniete. Zostaw do przestudzenia przez kilka minut w blaszce, a nastepnie wyjmij na kratke.
Pieczemy wczesniej: Mozna zrobic muffiny 1 dzien przed jedzeniem - przechowuj w zamknietym, szczelnym pojemniku, przelozone pergaminem do pieczenia. Podgrzewaj w cieplym piekarniku przez 5-8min. Powinny wytrzymac do 2-3 dni w zamknietym pojemniku i chlodnym miejscu.
Mrozenie: Mozna zamrazac w szczelnym pojemniku i przelozone paergaminem, na czas do 2 miesiecy. Przed jedzeniem rozmrozic na kratce, w temperaturze pokojowej, i ewentualnie podgrzewac, jak wyzej.

No comments:

Post a Comment