Sunday 16 February 2014

Walentynki z afrodyzjakiem w tle. Krewetki...

...w sosie pomidorowym i z wedzona papryka.
Przepis z lekko walentynkowego wydania magazynu 'Delicious' (luty 2014r.): 'Smoky prawns with tomato and coriander'.
"Małże, krewetki, ostrygi, ośmiornice i homary uznawane za jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Amatorzy ostryg, uchodzących za kwintesencję afrodyzjaka, jadają je na surowo z dodatkiem soku cytryny. Owoce morza zawierają fosfor, wapń, cynk, jod, żelazo i witaminy z grupy A, B i D, a więc składniki typowe dla afrodyzjaków. Najsilniej działają ostygi, które zawierają duże ilości cynku chroniącego przed niepłodnością i wzmagającego pożądanie. To sekret miłosnych podbojów Casanovy, który uwodził kobiety kolacją z ostrygami i szampanem. Należy pamiętać, aby szampana nie zamienić na wódkę, bo efekt może być opłakany." [wiecej na: kobieta.interia.pl]

Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 2 lyzki oliwy extra-virgin, plus nieco wiecej do pokropienia
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
  • 1/2 lyzeczki wedzonej papryki - pimentón
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • odrobina octu z czerwonego wina, okolice 1/2 lyzki
  • szczypta cukru
  • 125g surowych, obranych sporych krewetek
  • garstka kolendry
  • zielone papryczki chilli, pokrojone na plasterki, i cytryna, przekrojona na cwiartki, do podania
  1. Rozgrzej oliwe na sporej patelni, dodaj cebule. Smaz przez 10min, mieszajac bardzo czesto, az bedzie miekka, ale nie zbrazowiona. Nastepnie dodaj papryke i czosnek i zostaw na kolejne 3-4min.
  2. Dodaj pomidory, ocet i cukier, zagotuj (sos nie powinien wsciekle bulgotac, a tylko delikatnie pyrkac) i gotuj przez 20min, mieszajac czesto, az sos ladnie zgestnieje i bedzie mial bogaty, czerwony kolor. Odstaw do czasu, az sos bedzie potrzebny. [Sam sos, bez krewetek, mozna trzymac w lodowce do 3 dni, a w zamrazarce do 3 miesiecy, a kiedy bedzie potrzebny zaczac od punktu 3 opisu wykonania].
  3. Przed samym podaniem dodaj krewetki do sosu, wymieszaj delikatnie, by byly dokladnie przykryte i gotuj 3-4min, az beda różowe. Posiekaj wiekszosc kolendry i wymieszaj z sosem, razem z dodatkowym kleksem oliwy. Dopraw do smaku. Podawaj posypane pokrojonymi zielonymi papryczkami chilli, z reszta kolendry i kawalkami cytryny. Pyszne z kawalkiem dobrego, chrupiacego chleba.

No comments:

Post a Comment