Tuesday 22 April 2014

Bananowe 'fairy cakes'...

Naprawde chyba najprostsze, jakie istnieja! Nie mam pojecia, jak to sie stalo, ze jeszcze nie pochwalilam sie nimi na blogu! Super szybkie do przygotowania... Hit u dzieci... Mocno zjadliwe... I mozna je przygotowac wczesniej, zamrozic, a przed samym uzyciem polukrowac... Idealne na szkolne wyprzedaze (robilam je juz kilkukrotnie) - nie musze piec ich w ostatniej chwili, ale wtedy, kiedy mam czas, i wiem, ze przetrwaja w stanie nienaruszonym do wyznaczonego dnia.
:)
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food - 'Dotty banana fairy cakes', a ja zwykle zmieniam lukier.

Skladniki:
(na 12 sztuk)

  • 100g drobnego cukru
  • 100g miekkiego masla
  • 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 2 jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 bardzo dojrzaly banan
lukier
  • 100g cukru pudru, przesianego do miski
  • kropelka zoltego barwnika do jedzenia
  • 2 lyzki syropu bananowego + kropelka lub dwie wody - klik-klik; ale nada sie tez np. sama woda, albo z odrobina bananowego aromatu
  • ewentualnie czekoladki/gumisie/posypki do dekoracji 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz papilotkami blaszke na 12 muffinkow. W sporej misce zmiksuj na gladka mase cukier, maslo, make, jajka, wanilie i banana. Rozdziej pomiedzy papilotki i piecz okolice 20-22min, lub do suchego patyczka. 
  2. Zostaw do ostudzenia. (W tym momencie ciastka mozna spakowac do pojemnika i zamrozic, przelozone kawalkiem papieru do pieczenia).
  3. Na lukier: wymieszaj cukier puder z barwnikiem i ewentualnie aromatem i woda, czy syropem bananowym. Powinien powstac dosc gesty, ale wciaz mozliwy do rozsmarowania lukier. Dekoruj kazde ciastko i zostaw do zastygniecia. 

No comments:

Post a Comment