Friday 2 January 2015

Batoniki bananowo-owsiane...

Nowy Rok, to zawsze dobra okazja do porzadkowania wszystkiego, co na uporzadkowanie czekalo juz od dawna... W moim przypadku: stary segregator z wycinkami przepisow z roznych kulinarnych magazynow, oraz, niezmiennie od lat, szafki kuchenne, pelne okazjonalnych zakupow, upychanych w najdalsze katy z coraz mocniejszym poczuciem winy... 


Przepis z zachowanego w segregatorze, bardzo starego wycinka z magazynu lokalnego supermarketu.
Rozgrzej piekarnk do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszke kwadratowa okolice 19/19cm, albo tortownice/foremke 20cm, i wyloz kawalkiem papieru do pieczenia.
W sporawym garnuszku roztop razem 100g masla i 3 lyzki golden syrup. Zdejmij garnek z ognia i dodaj 2 rozgniecione banany100g posiekanych z grubsza suszonych moreli150g platkow owsianych i 75g mieszanki pestek slonecznika i dyni. Wylej mieszanke do przygotowanej foremki, wyrownaj powierzchnie i piecz przez 20-30min (dobrze jest zaczac sprawdzac po okolo 20min). Wyjmij z piekarnika, zostaw w blaszce do przestudzenia przez 10min, a nastepnie pokroj na porcje.

No comments:

Post a Comment