Monday 19 February 2018

Muffiny marmoladowe misia Paddingtona...



Wyszły niezbyt słodkie i z delikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna.
 Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;)


Przepis ze strony Yeo Valley.

Składniki:
(na 12 sztuk)

  • 75g masła lub margaryny do pieczenia
  • 50g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 150g marmolady pomarańczowej
  • 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25g mielonych migdałów
  • 125g jogurtu naturalnego
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami.
  2. Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta. Wbij i dokładnie wmiksuj jajka i marmoladę. 
  3. Wymieszaj makę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wsyp do miski i zmiksuj. Na końcu wmieszaj jogurt. 
  4. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki i piecz około 20 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce.    

1 comment: